dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

NEPOSREDNIM IZBOROM VRATITI POVJERENJE GRAĐANA U POLITIČARE - PRIMJER LADONJA Ispis
Petak, 14. listopada 2011.

Može li primjer „Ladonje“ slijediti neka politička stranka ili udruga građana u Bosni i Hercegovini već krajem slijedeće godine kada bi se trebali održati općinski izbori? Naime, istarska udruga „Ladonja“ je organizirala predizbore kako bi glasovima građana Republike Hrvatske u VIII. izbornoj jedinici (Istra i Primorje) izabrala kandidate za izbornu listu za Hrvatski sabor. Opći izbori u Republici Hrvatskoj se održavaju početkom prosinca ove godine. Ovakav način izbora liste kandidata jedne udruge/političke stranke za izbore u Republici Hrvatskoj, ali i u regiji, je jedinstven iako možemo reći da se ovdje radi o tradicionalnom načinu shvaćanja demokracije.


Na predizborima „Ladonje“ svi punoljetni hrvatski građani s prebivalištem u VIII. izbornoj jedinici imali su mogućnost kandidiranja na listu ove stranke za Hrvatski sabor, uz uvjet da prihvate način djelovanja i rada „Ladonje“, te potpišu izjavu o prihvaćanju “Projekta” i “Kućnog reda” (dokumenti koje je usvojila Skupština „Ladonje“) i prikupe 200 potpisa građana s područja ove izborne jedinice. Od 11. lipnja do 31. srpnja kandidati za listu „Ladonje“ za Hrvatski sabor prikupljali su potpise. Od početka kolovoza do 25. rujna provedena je predizborna kampanja. Glasovanje je organizirano od 26. rujna do 9. listopada 2011. Neslužbeni rezultati i redoslijed kandidata na listi objavljeni su 10. listopada. Glasač je svoj glas mogao dati za najviše tri kandidata. Načini na koji su birači mogli dati svoj glas kandidatima za kandidacijsku listu za Hrvatski sabor su:  putem interneta, telefonom ili na biračkim  mjestima. Na predizborima je izabrano 14 od 20 kandidata poredani prema broju osvojenih glasova.

Brojna istraživanja provedena kod nas i u svijetu pokazuju da građani nemaju povjerenje u političare i vlast. Prema istraživanju koje je proveo „Gfk Custom Research“ u 19 zemalja o povjerenju građana prema 20 grupa profesija ili organizacija u 2011. godini političari se nalaze na poraznom zadnjem mjestu s prosječnih 17% povjerenja građana. Slična situacija je i u Bosni i Hercegovini. Prema provedenom istraživanju nevladine organizacije „Centra civilnih inicijativa” za 2010. godinu povjerenje građana prema vlasti je najniže od 2005. na ovamo kada je bilo oko 50%, a u 2010. je nešto preko 19% - znači pad u šest godina od 30%. Danas je povjerenje vjerojatno na još nižoj razini jer i godinu dana nakon izbora nije formirana vlast na državnoj razini. Možda bi upravo kandidati s liste bh „Ladonje“ mogli vratiti povjerenje  građana u političare i političke stranke u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Objavljeno u Večernjem listu 18.10.2011. na 23. str.