U Splitu predstavljene knjige: „Otkopana istina Širokog Brijega“ i „Od Širokog do Bleiburga i nazad“

dvoknjizje split0U organizaciji Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega i Hrvatske udruge 'Benedikt', nakon Širokog Brijega, Zagreba i Mostara, i u Splitu je predstavljeno dvoknjižje: „Otkopana istina Širokog Brijega“ (iz II. svjetskog rata i poraća) i „Od Širokog do Bleiburga i nazad“. Knjige su predstavljene 21. svibnja u dvorani Dominikanskog samostana.

 

U programu predstavljanja dvoknjižja sudjelovali su: dr. Vide Popović predsjednik Hrvatske udruge 'Benedikt', Ivan Beljan, umirovljeni brigadir HV-a, predsjednik Udruge „Hrvatski Križni put“, Velimir Mabić, umirovljeni pukovnik HVO-a, autor knjige „Od Širokog do Bleiburga i nazad“, dr. sc. Milijan Sesar, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta, Pero Kožul, glavni urednik dvoknjižja i predsjednik Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega i dr. sc. Drago Martinović, moderator programa predstavljanja dvoknjižja.

Na samom početku programa nazočnima se prigodnim riječima obratio suorganizator predstavljanja dvoknjižja dr. Vide Popović predsjednik Hrvatske udruge 'Benedikt' koji je istaknuo sustavan rad Povjerenstva na otkrivanju istine, te da su članovi udruge kojoj je na čelu po prvi puta boravili u Širokom Brijega na godišnjicu obilježavanja stradanja širokobrijeških fratara i puka.

Ivan Beljan, diplomirani inženjer, umirovljeni brigadir HV-a, predsjednik Udruge „Hrvatski Križni put“ predstavio je knjigu „Od Širokog do Bleiburga i nazad“ istaknuvši da se u Republici Hrvatskoj početkom devedesetih godina počelo raditi na otkrivanju komunističkih zločina iz II. svjetskog rata i poraća ali se nije pomaklo s mrtve točke, te da kao primjer može poslužiti rad širokobriješkog Povjerenstvo za grobišta.

Velimir Mabić, umirovljeni pukovnik HVO-a, autor knjige „Od Širokog do Bleiburga i nazad“ se u svom izlaganju osvrnuo rad Povjerenstva s posebnim osvrtom na svjedočenja o događanjima u Širokom Brijegu u II. svjetskom ratu i poraću. „Analogija događanja u Širokom Brijegu sa Splitom i drugim hrvatskim mjestima vjerojatno je ista ili slična, samo što mi o tome ne možemo govoriti, jer smo istraživali konkretni prostor. Nije nikakva tajna da je i Split popio svoju dozu gorkog pelina nakon ulaska 'osloboditelja'. Sjetimo se samo Vicka i zapovjedi o preoravanju ustaških i domobranskih groblja. Možda se Vicko na kraju i pokajao, ali tek nakon što je i sam ispio čašu pelina, nakon što mu je Udba u Londonu ubila sina jedinca, pakirajući mu suradnju s "ustaškom emigracijom“, rekao je između ostalog Mabić.

O sadržaju knjige „Otkopana istina Širokog Brijega (iz Drugoga svjetskog rata i poraća)“ govorio je dr. sc. Milijan Sesar, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. „Ova knjiga govori o sustavnom radu Povjerenstva, otkopavanju žrtava, te potpori lokalne politike. Otkopali su istinu, ne samo doslovno“, rekao je između ostalog prof. Sesar

„Krajnji cilj našeg rada je da povijesnim projektom izgradnje svehrvatskog memorijalnog 'Groblja mira' na Bilima, svakoj hrvatskoj žrtvi II. svjetskog rata i poraća, iz cijele BiH pa tako i Širokog Brijega, neovisno o mjestu stradanja i pokopa, podignemo bijeli kameni križ sa imenom i prezimenom svake žrtve. Ovim projektom bio bi vraćen barem dio duga i poštovanja prema onima koji su dali svoj život za domovinu Hrvatsku, a javnosti bi se napokon ponudio stvarni uvid u veličinu zločina nad hrvatskim narodom ovog kraja u II. svjetskom ratu i poraću“, rekao je između ostalog Pero Kožul, glavni urednik dvoknjižja i predsjednik Povjerenstva za otkrivanje i uređivanje grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća Grada Širokog Brijega.

Na predstavljanju dvoknjižja nazočio je i Marko Perković Thompson.

dvoknjizje split

Knjige „Otkopana istina Širokog Brijega“ (iz II. svjetskog rata i poraća) i „Od Širokog do Bleiburga i nazad“ su plod osmogodišnjega istraživačkog rada na prikupljanju vjerodostojnih informacija o događajima u vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća u Širokom Brijegu, utemeljenih na autoriziranim iskazima svjedoka (ukupno njih 225).

 

 

Search