dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

Vlada Republike Hrvatske među 25 najbolje Twitter povezanih zemalja svijeta, a Vlade u Bosni i Hercegovini uopće ne tvitaju Ispis
Ponedjeljak, 30. srpnja 2012.

Prema  istraživanju Twiplomacy koje je proveo Burson-Marsteller Vlada Republike Hrvatske se nalazi među 25 najbolje povezanih vlada i njihovih predstavnika preko društvene mreže Twitter. Istraživanje je pokazalo kako su vlade dvije trećine članica UN-a prisutne na Twitteru, te kako su 45 posto analiziranih 264 profila osobni profili predsjednika, premijera… Unatoč tome, samo 30 svjetskih državnika zaista tvita u svoje ime. Aktivni profili istaknuli su se po povezivanju s korisnicima, s obzirom da polovica profila uopće ne prati nikoga.

Prema Twiplomacy tim @VladaRH jedan od najinovativnijih i najaktivnijih na Twitteru, a istraživanje pokazuje kako najviše tvitaju prosječno dnevno od bilo kojeg drugog europskog predstavnika, pri čemu su polovica tvitova upravo odgovori. Twiplomacy tako svrstava Twitter profil Vlade Republike Hrvatske u aktivne, navodeći i kako se 23 posto njihovih tvitova prenosilo odnosno retweetalo. Većina tvitova im spominje neke druge tviteraše: po mentionima su prvi u svijetu! Istraživanje je obuhvatilo ocjenjivanje sedam segmenata komunikacije na Twitteru: međusobna umreženost s ostalim računima u istraživanju, odgovaranje na upite, općenita aktivnost, omjeri tvitova... Račun @VladaRH prvi je u svijetu po broju spominjanja (mention) drugih korisnika u svojim tvitovima, treći u svijetu po broju odgovora, te prvi u Europi po omjeru spominjanja tviteraša u odnosu na ukupni broj tvitova. Od svih tvitova Vlade, 49% su odgovori korisnicima, a 51% informacije.
Među 25 najbolje povezanih vlada i njihovih predstavnika preko društvene mreže Twitter  je i Crna Gora. Za @megoverment Twiplomacy navodi kako mnogo komuniciraju o ljudskim pravima u Crnoj Gori, koristeći tagove #lgbt te #me4equality. Dok @vladarh mnogo spominje s tviteraše, @megoverment koristi puno hashtagova, tako da im gotovo svaki tvit koristi barem 1.5 hashtaga koji na Twitteru označavaju teme. Preko 45 posto tvitova Vlade Crne Gore je retweetano odnosno preneseno. Web stranicu i prezentaciju istraživanja izradio je zagrebački UX Passion s uredom u Londonu.

Gdje je Bosna i Hercegovina? Vijeće ministara BiH, Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske uopće ne koriste ovaj vid komunikacije, kao niti predsjednici navedenih institucija vlasti. Od trojice članova predsjedništva jedino predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je na Twitteru s tim da tvitovi uglavnom informacije odnosno najave aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva i linkovi za video-isječke s nastupa Izetbegovića.

Prema rezultatima istraživanja koje je prije nekoliko dana objavila specijalizirana tvrtka za istraživanje društvenih medija Semiocast sa sjedištem u Parizu, društvena mreža Twitter je krajem lipnja zabilježila pola milijarde korisnika, od kojih više od 140 milijuna samo u Sjedinjenim Američkim Državama. Po istom istraživanju, Džakarta je najaktivniji grad po broju objavljenih tweetova, Tokio ga slijedi, London je na trećem, a Pariz na sedmom mjestu.