dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

ZANIMLJIVOSTI LOKALNIH IZBORA U BIH Ispis
Ponedjeljak, 15. listopada 2012.

U Bosni i Hercegovini 7. listopada održani su peti lokalni izbori, od potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma. Građani BiH su glasovali za lokalnu vlast u 136 Općinskih vijeća / Skupština općina, 58 u Republici Srpskoj i 78 u Federaciji BiH. Biralo se i pet gradonačelnika u RS, kao i novi sastav Skupštine Disktrikta Brčko. Na ovogodišnjim lokalnim izborima ukupno su sudjelovale 84 političke stranke, 224 nezavisna kandidata, 16 lista nezavisnih kandidata i 59 koalicija, što čini rekordan broj političkih subjekata za izbore u BiH, ukupno 383 politička subjekta s preko 30.000 kandidata. Zbog neprovedbe odluke Ustavnog suda BiH i promjene Statuta grada, građani Mostara nisu izašli na birališta.


Prof. dr. Besim Spahić: U BiH se svi žele baviti politikom

"To je tužna slika ovih, kao i većine prethodnih lokalnih izm bora, uz registriranih 187 stranaka i više od 50 koalicija, a politikom, kao varalačkom i najprofitabilnijom djelatnošću, u BiH se hoće baviti svako", kaže prof. dr. Spahić.

 


Lokalni izbori pokazali: Sve su političke stranke nacionalne i isključivo djeluju na svom teritoriju
Više je političkih stranaka koje sebe nazivaju probosanskim, ili se pak predstavljaju kao da zastupaju interese svih građana ili svih regija. To, međutim, nije slučaj niti s jednom danas poznatom političkom strankom i sve su, uz to što su dominantno nacionalne, čak i gotovo regionalizirane, a njihov je utjecaj krajnje ograničen. Jedina je razlika u odnosu na biračku javnost na koje ove stranke računaju. Niti jedna od bošnjačkih stranaka, pa čak niti u sredinama gdje su se nastojale mobilizirati na osnovi krajnje tragičnih i bolnih iskustava u Srebrenici nisu ostvarili dobre rezultate.


Paradoksi i zanimljivosti izbora: Niko ne priznaje poraz, kandidat osvojio samo jedan glas...
Svi stranački lideri su objavili da su baš oni odnijeli izbornu pobjedu. Niko nije priznao da je izgubio. Svi su u izbornim rezultatima pronašli nešto dobro ili nisu imali snage da priznaju da su im glasači okrenuli leđa.

Antić: Nema pobjednika u Srpskoj

Analitičar Čedomir Antić smatra da na proteklim lokalnim izborima u Republici Srpskoj nema pobjednika, jer je SDS udvostručio broj načelničkih mjesta, a SNSD pokazao da je najmoćnija stranka na terenu s obzirom da može da prikupi najviše glasova za odborničke kandidate.

Amra Babić prva načelnica općine s maramom u Europi

Prva načelnica općine sa maramom u Europi, četrdesettrogodišnja Amra Babić, novoizabrana prva dama Visokog, izjavila je danas da je zahvalna rukovodstvu SDA koje je imalo hrabrosti i povjerenja upravo nju kandidirati za ovu funkciju.

Na proteklim izborima mnogi kandidati nisu glasali ni sami za sebe

Jučer je Centralna izborna komisija BiH objavila utvrđene rezultate proteklih lokalnih izbora. U nekim općinama u BiH, za poziciju načelnika bilo je potrebno nešto manje od 100 glasova. Uvjerljivo najviše glasova za vijeće dobila je Edina Abdić iz DNZ-a u Velikoj Kladuši.