dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

Prof. dr. sc. Zoran Tomić: 'Slavimo sto godina izučavanja odnosa s javnošću na akademskoj razini, a ovdje smo počeli tek prije nekoliko godina' Ispis
Ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

U kampusu Sveučilišta u Dubrovniku u organizaciji Odjela za komunikologiju Sveučilišta i Dubrovačke podružnice Hrvatske udruge za odnose s javnošću, 16. siječnja, predstavljena je knjiga 'Teorije i modeli odnosa s javnošću' autora prof. dr. sc. Zorana Tomića dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, te gostujućeg profesora na dubrovačkom Odjelu za komunikologiju. Uz autora, knjigu su predstavili i pročelnik Odjela za komunikologiju na na studiju Mediji i kultura društva Sveučilištu u Dubrovniku doc. dr. sc. Đorđe Obradović, te doc. dr. sc. Ilija Musa pročelnik studija novinarstva na Sveučilištu u Mostaru koji je nekoliko riječi kazao i o knjizi 'Osnove političkog komuniciranja'.

 

Promocija knjiga okupila je brojna poznata imena iz političkog, kulturnog i društvenog života Dubrovnika, ali i brojne studente. U svom uvijek zanimljivom izlaganju, dr. sc. Obradović je istaknuo kako je Sveučilište u Dubrovniku okupilo 'trokut želja 3T' koji zapravo predstavlja prezimena profesora koji predavaju na Odjelu za komunikologiju. Riječ je o Ivanu Tanti, Majdi Tafri, te Zoranu Tomiću. 'Nitko drugi nema više od jednog T, a mi od ove godine imamo sva tri T. I to na vrhu piramide je Zoran Tomić. Neću govoriti da smo mi najbolji studij, ali ako nađete još nekoga osim nas tko ima tri T idite tamo studirajte' našalio se Obradović koji je rekao kako je knjiga Zorana Tomića pisana kritički i kao takva ne sadrži u sebi neprilagođene američke običaje po čemu je drukčija od drugih djela slične tematike.
Ilija Musa sa Sveučilišta u Mostaru uputio je prigodne riječi predstavivši drugu Tomićevu knjigu 'Osnove političkog komuniciranja'. 'Autor koristi najrelevantniju svjetsku i domaću literaturu, te je dao izrazito velik doprinos znanosti na području političke komunikacije. U novom izdanju uz ranija poglavlja teorija komunikacije, teorija političke komunikacije, simboli političke komunikacije, mediji u izbornoj kampanji, autor donosi sasvim nova, na našim prostorima po prvi put ovako temeljito obrađena poglavlja kao što su profesionalizacija političke kampanje, personalizacija političke kampanje, predsjedničke kampanje, međunarodna politička komunikacija, politički odnosi s javnošću te rječnik pojmova' kazao je  Ilija Musa sa Sveučilišta u Mostaru predstavivši Tomićevo četvrto nadopunjeno izdanje knjige 'Suvremeno političko komuniciranje'. Predstavio ju je kao vrlo kvalitetnu literaturu za studente te kao praktični vodič za sve aktivne i potencijalne političare.S lijeva: dr. sc. Ilija Musa, dr. sc. Đorđe Obradović, prof. dr. sc. Zoran Tomić (foto portaloko.hr)

 

'Prvenstveno sam ovdje zbog Đorđa Obradovića. Zato što ga volim, zato što ga cijenim i zato što mislim da je vertikala u mnogočemu. I moj dolazak ovdje je znak mog prijateljstva s Đorđem Obradovićem', istaknuo je u svom uvodnom govoru profesor Zoran Tomić.

'Kao profesor najteže pitanje koje mogu postaviti studentima je što su to odnosi s javnošću? Američki stručnjaci su preko tisuću definicija odnosa s javnošću objavili. Vrlo kompleksno je odgovoriti na nešto kad svatko ima mišljenje o odnosima s javnošću. Naravno da sam o tome razmišljao te sam i sam definirao odnose s javnošću' kazao je Tomić. Famozni odnosi s javnošću kako ih naziva, za njega se bave izgradnjom odnosa.
'Odnose s javnošću potrebno je razumijevati ne samo s komunikacijskog aspekta, već interdisciplinarno jer tako ćemo biti na dobrom putu. Pogrešno je poistovjetiti odnose s javnošću s marketingom jer oni to nisu, no bavljenje odnosima s javnošću podrazumijeva poznavanje marketinga, menadžmenta, komunikacijskih studija, politologije, sociologije', rekao je Tomić.

 


Prof. dr. sc. Zoran Tomić (foto portaloko.hr)

Tomić se osvrnuo na stanje odnosa s javnošću u Hrvatskoj usporedivši ga s ostatkom naprednih zemalja. 'Danas se nalazimo u tranzicijskim prostorima, primjenjujemo tranzicijske odnose s javnošću što je u odnosu na napredni svijet daleko. Mi već slavimo više od sto godina suvremenih odnosa s javnošću. Slavimo sto godina izučavanja odnosa s javnošću na akademskoj razini, a ovdje smo počeli tek prije nekoliko godina. Vidite gdje smo' prokomentirao je. 'Kako bi sutra mogli biti u top menadžmentu odnosno na strateškoj razini i da bi mogli primjenjivati izvrsne  odnose s javnošću, morate ući u glavu menadžmenta, imati znanja iz područja menadžmenta, marketinga i srodnih  disciplina' zaključio je Tomić.

Prof. dr. sc. Zoran Tomić dugi niz godina poznat je akademskoj i stručnoj javnosti kao vodeći znanstvenik u široj regiji s područja odnosa s javnošću i političkog komuniciranja. Njegova nova knjiga „Teorije i modeli odnosa s javnošću“ već je prihvaćena kao udžbenik na diplomskim i doktorskim studijima u Zagrebu, Mostaru i Dubrovniku. (www.portaloko.hr)