dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

ZNANSTVENI DOPRINOS DOKTORSKE DISERTACIJE: REZULTATI ISTRAŽIVANJA PRONAŠLI PRIMJENU U PRAKSI Ispis
Nedjelja, 06. travnja 2014.

U doktorskoj disertaciji koju sam obranio prije nekih mjesec i pol dana (20. veljače) između ostalog analizirane su i web-stranice jedinica lokalne samouprave. Web-stranice jedinica lokalne samouprave su se pokazale kao jedna od najkorištenijih i najjeftinijih internet alata. U Bosni i Hercegovini web-stranicu posjeduje 96 % jedinica lokalne samouprave tj. 137 od ukupno 143 jedinice lokalne samouprave. Međutim samo postojanje web-stranica ne znači da su one funkcionalne s aspekta interaktivnosti, odnosno komunikacije s građanima.


Analiza web-stranica, koja je provedena krajem 2012. i početkom 2013. godine, je pokazala da se dijelom potvrđuje, a jednim dijelom opovrgavaju dosadašnje analize i rezultati istraživanja koji su pokazali da službene web-stranice općina/gradova u Bosni i Hercegovini karakterizira statičnost, puko informiranje i pružanje osnovnih informacija o radu i funkcioniranju općinskih/gradskih tijela vlasti, te uglavnom bez mogućnosti interakcije između građana i općinskih/gradskih tijela vlasti. Broj korisnika najraširenije društvene mreže Facebooka početkom 2013. godine u Bosni i Hercegovini iznosio je 1.341.260, što znači da svaki treći građanin Bosne i Hercegovine posjeduje Facebook profil. Iako je Facebook kanal putem kojega tijela općinske/gradske vlasti mogu brzo i bez troškova doći do velikog broja građana i uspostaviti komunikaciju, te povećati svoju otvorenost i transparentnost još uvijek, prema rezultatima istraživanja, rijetke jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini koriste Facebook. Prema provedenom istraživanju i ostali alati novih medija (YouTube, internet forumi... ) rijetko se koriste, a e-mail kao jedan od najkorištenijih internet alata još uvijek nema punu primjenu u jedinicama lokalne samouprave.

 


Naslovnica web-stranice Općine Široki Brijeg

 

Rukovodeći se rezultatima analize web-stranica jedinica lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini, dosadašnjim rezultatima, dobrim primjerima web-stranica gradova u okruženju, ali i gradova Europske unije, redizajnirana je i prije nekoliko dana u rad puštena web-stranica Općine Široki Brijeg, s čime su rezultati istraživanja provedenih u sklopu doktorske disertacije pronašli svoju praktičnu primjenu u jedinici lokalne samouprave (Općina Široki Brijeg), što predstavlja znanstveni doprinos disertacije. Brojne su mogućnosti nove web-stranice (www.sirokibrijeg.ba), ali istaknut ćemo one koje potiču interaktivnost, te one zbog kojih će građani imati razlog redovito posjećivati ovu web-stranicu. Na novoj web-stranici otvorena je mogućnost izravnog postavljanja upita Općinskom načelniku, ali i praćenja odgovora na postavljena pitanja koji će biti dostupni svim posjetiteljima web-stranice. Također dostupni su kontakti, te postoji mogućnost kontaktiranja i vijećnika, Općinskih službi, te ravnatelja/direktora općinskih javnih poduzeća i ustanova. Na jedinstvenom 'Kalendaru događaja' nalaze se najave kulturnih, športskih, gospodarskih i drugih važnih događaja u gradu. Otvorena je i foto i video galerija. Putem web-stranice Općine Široki Brijeg građani imaju mogućnost naručiti izvatke iz matice rođenih, umrlih i vjenčanih. Na službenoj web-stranici Općine Široki Brijeg također se može doći do najnovijih informacija iz mjesnih zajednica, naselja, te iz samog grada Širokog Brijega. Putem nove web-stranice otvorena je mogućnost posjećivanja Facebook stranice i YouTube kanala putem kojega možete pogledati i reklamni spot
ArtCreative Design and Custom coding
" target="_blank">nove web-stranice.

Naslovnica Facebook stranice Općine Široki Brijeg