dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

KRIZNA KOMUNIKACIJA U ZDRAVSTVU Ispis
Subota, 12. ožujka 2011.

Kriza se može pojaviti svakog trenutka, ugrožava ustanovu u normalnom procesu funkcioniranja, onemogućuje postizanje ciljeva pa čak i opstanak ustanove. Pod pojmom „krizna situacija“ podrazumijeva se specifični, neočekivani i neuobičajeni događaj koji stvara visoki stupanj neizvjesnosti i prijetnje ili doživljaja prijetnje prioritetima pojedine organizacije. Poruke su u kriznom komuniciranju često višestruke, s ciljem eliminiranja utjecaja krize i smanjivanja utjecaja krize na minimum.


Snaga i potencijal kriznog komuniciranja su u tome što neočekivanu situaciju mogu pretvoriti u predvidljivu, u kojoj će učesnici krize imati svoje definirane uloge i djelovati u skladu. Krizno komuniciranje može biti glavnim alatom za svladavanje krizne situacije.

Za uspješno rješavanje krize potreban je unaprijed napravljen plan sa dva podjednako važna elementa:
1.  plana rješavanja krize i
2.  plana komunikacije u kriznoj situaciji.

Ugled, imidž ustanove,  često je i najvrjednija imovina, a zaštita i odbrana ugleda prvi je prioritet.

Čest razlog neučinkovite komunikacije je nedostatak jasnih ciljeva komunikacije. Jasni ciljevi preduvjet su za stvaranje ključnih poruka. Cilj, kao i poruke, dio su krizne komunikacije i moraju se formirati prije bilo kakve izjave. Strategija guranja glave u pijesak  rasprostranjena je i viđena, ali svakako nije preporučljiva. Suvremeni mediji i kanali komunikacije općenito zahtijevaju mogućnost reagiranje odmah i 24 sata dnevno. Neophodno je da je ustanova sposobna za pravovremeno reagiranje, što zahtijeva već spomenutu sposobnost predviđanja događaja i reakcija na zbivanja.Treba usvojiti stav da mediji nisu neprijatelji, nego partneri u plasiranju poruke prema javnosti.  Stoga i odnos s medijima treba biti partnerski, prema medijima se treba postaviti otvoreno-proaktivno, a ne se skrivati i bježati. Ugašeni mobilni telefoni, telefoni na koje se niko ne javlja, utrčavanje u automobil uz komentar “kako se nema komentara” možda su reakcije koje se mogu tolerirati u amaterskom show-businessu, no svakako ne u ozbiljnom poslovnom okruženju. Medicina i zdravstvo ne postoje radi sebe samih. Svi kad-tad trebaju usluge zdravstvenog sistema pa ih iz tog razloga i zanima što se u njemu zbiva. Sami mediji su prvenstveno sredstvo za komunikaciju s javnošću, oni ne stvaraju vijesti.

Amra Odobašić dipl.žurn., konsultant za komunikaciju i odnose s javnošću

Krizno komuniciranje u zdravstvu