dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

BITI ILI NE BITI NA FACEBOOKU Ispis
Ponedjeljak, 14. ožujka 2011.

Prije nešto više od mjesec dana (4. veljače) napunilo se sedam godina od osnutka društvene mreže Facebook (u početku se zvao TheFacebook), koja je danas jedna od najposjećenijih internet stranica uopće, sa svojih 600 milijuna korisnika. Facebook je odigrao veliku ulogu u nedavnoj revoluciji u Egiptu, državi s pet miliona korisnika Facebooka. Nakon ostavke predsjednika Hosnija Mubaraka, Kairo su u znak podrške samom projektu preplavili grafiti "Hvala Facebooku". Nakon Egipta, zatim Jemena, Libije, Behreina, Tunisa popularnost ove mreže dosegla je vrhunac u našem susjedstvu Republici Hrvatskoj.

U Hrvatskoj svakim danom više tisuća uglavnom mladih demonstranata su se organizirali putem Facebooka i traže smjenu vlasti, iako još uvijek vlast ne shvaća ozbiljnost ovakvog načina okupljanja. U Bosni i Hercegovini je bilo pokušaja organiziranja putem ove mreže, ali za sada sve je ostalo na pokušaju.

Prema podacima sa stranice SocialBakers Facebook Srbija je napravila prikaz broja korisnika na Balkanu prema kojem najviše korisnika Facebooka u Turskoj 25,4 milijuna, u Srbiji 2,66, u Hrvatskoj 1,3 milijuna korisnika ove mreže, dok je u Bosni i Hercegovini prema ovim podacima nešto više od milijun korisnika. U Hrvatskoj mjesečni rast korisnika Facebooka je 37.000, a zanimljiva vijest dolazi s HRT-a gdje je privremeni glavni ravnatelj HRT-a djelatnicima zabranio pristup društvenim mrežama i domenama koje se koriste za online igre.

Prema istraživanju Europskog udruženja komunikacijskih direktora (EACD) i Instituta za medije i upravljanje komunikacijama Univerziteta u St. Gallenu na temu: „Društveni mediji i komunikacijska profesija“ čak 97,4% profesionalnih komunikatora berem je pokušalo koristiti društvene medije u svom poslovanju. Od preostalih 2,6% koji tvrde da nikad nisu koristili društvene medije tijekom radnog vremena, čak 84% ih ipak koristi, ali u privatne svrhe.  Najpopularniji društveni mediji prema ovom istraživanju su Facebook i Youtube, iza čega slijedi Twitter.

Brojni su primjeri negativnosti ,ali i ovisnosti o korištenju Facebooka, ali isto tako brojni su primjeri prednosti Facebooka.

Imajući u vidu sve navedeno mnoge prednosti i mogućnosti koje nude društvene mreže, u prvom redu Facebook od mogućnosti direktne dvosmjerne komunikacije, stjecanja novih prijateljstava do marketinških mogućnosti, ali i evidentnih nedostataka od zaštite privatnosti, krađe identiteta do zlouporabe i korištenje informacija u neke druge svrhe, odgovor na pitanje Biti ili ne biti na Facebooku? je da je Facebook tu i dio naše svakodnevnice i samo je pitanje kako najbolje i na koji način i u kolikoj mjeri ćemo ga koristiti.