dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

DJECA I MEDIJI Ispis
Petak, 01. travnja 2011.

Pripremajući znanstveni rad za Znanstveni skup IV. Crnogorski medijski dijalozi na temu Djeca i mediji došao sam i još uvijek dolazim do podataka koji su jako zanimljivi, a tiču se korištenja masovnih medija u slobodnom vremenu djece.

Istraživanja provedena u svijetu i u našem susjedstvu Hrvatskoj (naravno koja sam uspio pronaći) pokazuju da djeca surfajući i gledajući televiziju često nailaze na medijske sadržaje koji nisu primjereni i prilagođeni njihovu uzrastu.

Nekoliko istraživanja na ovu temu koja ću navesti u ovom postu prikazuju uglavnom negativne strane korištenja televizije i interneta u svakodnevnom životu djece. Jedno po meni od najsveobuhvatnijih istraživanja (iako je istraživanje provedeno još 2000.) na  temu Djece i medija provela je Vlasta Ilišin iz zagrebačkog Instituta za društvena istraživanja, zatim istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba o korištenju interneta, te istraživanje provedeno u splitskim osnovnim i srednjim školama.

Prema istraživanjima koje sam pronašao (nema ih mnogo) uglavnom govore o negativnom utjecaju masovnih medija na djecu. Stoga je zanimljivo istaknuti projekt „10 dana bez ekrana“, uglednog zadarskog sveučilišnog profesora Zlatka Miliše i suradnika. Ovaj jedinstveni projekt u regiji ima jedan od osnovnih ciljeva da pridonese drugačijem korištenju ekrana (misli se na računalo, televiziju i mobitel). Kako je u predgovoru Priručnika napisao uvaženi profesor Projekt „10 dana bez ekrana - 10 dana drugačijeg korištenja“ polazi od pretpostavke da je problematika pretjeranog konzumiranja i ovisnosti o medijima u mladih već toliko uznapredovala i nadrasla mogućnosti „otpora“, da se oni više i ne mogu sami oduprijeti. Nužno je pomoći im što širom i umreženijom aktivnošću, metodama i načinima koji potiču sudjelovanje i zanimanje mladih.

Istraživanje koje provodim za potrebe moga rada je jedno od rijetkih ovakve vrste kod nas u Županiji, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini. Anketni upitnik ispunit će učenici Osnovne škole Kočerin škole koju sam i sam pohađao. Naravno ovaj rad će nakon što ga predstavim krajem svibnja u Bijelom Polju (Crna Gora) biti dostupan i na mome webu. Iskreno se nadam da ću ovim kratkim postom potaknuti znanstvenike u prvom redu iz Bosne i Hercegovine da istražuju i pišu na navedenu temu koja je jako zanimljiva, ali i korisna za sve nas.