dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

TELEVIZIJA – NAJMOĆNIJI MEDIJ DANAŠNJICE Ispis
Ponedjeljak, 18. travnja 2011.

 

Na pisanje ovog posta potakao me posjet izaslanstva Međimurske županije, Grada Čakovca, međimurskih gospodarstvenika i predstavnika medija iz ove jedne od najrazvijenijih županija u Republici Hrvatskoj Širokom Brijegu i Hercegovini. Prva dva dana boravka u Hercegovini domaćini gostima iz Međimurja bili smo mi iz Općine Široki Brijeg, zajedno s Vladom Županije Zapadnohercegovačke.

Ako usporedimo površinu Međimurske i Zapadnohercegovačke županije možemo reći da je Zapadnohercegovačka županija puno veća (površina Međimurske županije je 730, a Zapadnohercegovačke je 1.362 km²), ali broj stanovnika u Međimurskoj županiji (120.000 u Međimurskoj naspram 90.000 u Zapadnohercegovačkoj županiji), kao i broj uposlenih (23.000 uposlenih u Međimurskoj naspram oko 14.000 uposlenih u Zapadnohercegovačkoj županiji) znatno je veći nego u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Ono što me fasciniralo i potaklo na pisanje ovog posta je da u 33-članom izaslanstvu iz Međimurja bilo čak osam predstavnika medija iz ove županije. Broj predstavnika medija iz Međimurske županije govori o ozbiljnosti i shvaćanja važnosti posjete izaslanstva iz Međimurja Hercegovini, iz perspektive jedne od najrazvijenijih županija u Republici Hrvatskoj. Nemam namjeru pisati o (ne)zainteresiranosti naših (bosanskohercegovačkih) medija o ovom političkom, gospodarskom, ali i medijskom događaju u Širokom Brijegu i Hercegovini (gosti su osim Širokog Brijega posjetili Ljubuški, Čitluk i Mostar), ali ipak ću istaknuti da ovaj događaj nije previše zanimao medije u Bosni i Hercegovini.

Ovaj posjet me potaknuo na razmišljanje o stanju medija, odnosno o medijskoj slici Županije Zapadnohercegovačke, ako uopće možemo o njoj govoriti, u usporedbi s medijskom slikom u Međimurskoj županiji. Gosti iz Međimurja, uz novinare iz nekoliko elektronskih i tiskanih medija, došli su s čak tri kamere (Čakovečka, Varaždinska i Hrvatska televizija-dopisništvo Čakovec) u Hercegovinu. S druge strane u Županiji Zapadnohercegovačkoj ne postoji televizija. U Međimurskoj županiji izlaze tri tjednika (dva županijska i jedan regionalni), a u Županiji Zapadnohercegovačkoj ne postoji niti jedan tjednik. U Županiji Zapadnohercegovačkoj imamo pet radijskih postaja, a u Međimurskoj županiji je šest radijskih postaja.

Gosti iz Međimurja su, sudeći prema izravnim kontaktima, ali i mailovima koje sam dobio u ovih par dana, napustili Županiju Zapadnohercegovačku i Hercegovinu zadovoljni i ugodno iznenađeni s onim što su vidjeli u Širokom Brijegu i Hercegovini. Ali, ostala mi je u sjećanju izjava Tomice Jakopeca novinara s Varaždinske televizije koji je također zadovoljan s onim što je vidio u Širokom Brijegu i Hercegovini, ali neugodno iznenađen s medijskom slikom u Hercegovini izjavio: „Prema onome što sam vidio, Županija Zapadnohercegovačka je veoma razvijena i ima mnogo velikih gospodarskih subjekata, ali i velike športske kolektive koji naravno nebi mogli funkcionirati bez jakog gospodarstva. Ali, ono na čemu trebate raditi su mediji. Jer neshvatljivo mi je da jedna županija kao što je vaša nema televiziju. Mislim da je nepotrebno uopće govoriti o značenju medija odnosno televizije u današnjem vremenu, a posebice u vašem okruženju. Nadam se da će se to promijeniti do našeg slijedećeg dolaska“.

I mi se nadamo jer televizija je medij XX. stoljeća, i uz internet, danas predstavlja jedan od najutjecajnijih, ako ne i najutjecajnijih medija današnjice. „Najveći utjecaj na javnost i javno mnijenje osim države sa svojim aparatom, političkih stranaka, parlamenta koji sve više postaje oruđe političkih stranaka i velikih korporacija, interesnih skupina i grupa (sindikati, banke, fondacije, ekološke, inicijative građana) imaju masovni mediji (televizija, internet, radio tisak) koji imaju izuzetnu ulogu u formiranju javnog mnijenja koje u javnosti počinje utjecati kao prevladavajuće mnijenje javnosti, s kojim se svi moraju slagati“. (Vreg, 1991, 267)