dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

„ULOGA MASOVNIH MEDIJA U SLOBODNOM VREMENU DJECE“ Ispis
Utorak, 31. svibnja 2011.

„Uloga masovnih medija u slobodnom vremenu djece“ naziv je Znanstvenog rada koji sam predstavio na Znanstvenom skupu "IV. Crnogorski medijski dijalozi" održanom u Bijelom Polju (Crna Gora) od 27. – 29. svibnja 2011.

Istraživanje o korištenju masovnih medija (televizije i interneta) od strane djece u slobodno vrijeme provedeno je, na 100% uzorku, s učenicima od V. do VIII. razreda Osnovne škole Kočerin (Općina Široki Brijeg) i jedno od prvih istraživanja ovakve vrste u Zapadnohercegovačkoj županiji, ali i u Bosni i Hercegovini i predstavlja pionirski pokušaj da se započne sa sustavnim znanstvenim praćenjem odnosa i uloge masovnih medija u životu djece, kao i njihovog pozitivnog, ali i negativnog utjecaja.

Prema provedenom istraživanju djeca najviše slobodnog vremena provedu družeći se s prijateljima, zatim gledajući televiziju i na računalu. Preko 50% djece svoje slobodno vrijeme najčešće provode u druženju s prijateljima, ali je zanimljiv podatak da je taj postotak učenika V. i VI. razreda 60%, a kod učenika VII. i VIII. razreda tek 40%. Dvije trećine djece (66%) žive u kućanstvima koja imaju pristup internetu, a čak 30% djece iz 34% kućanstva koja nemaju pristup internetu pristupa internetu. Istovremeno 5% djece ne koristi internet iako u kući ima pristup internetu. Djeca svakodnevno koriste internet (46%) za Facebook, skidanje i igranje igrica i skidanje i slušanje glazbe, dok 41% djece rijetko koristi internet (tjedno, mjesečno), a 13% djece nikada ne pristupa internetu. Na najvećoj društvenoj mreži na svijetu Facebooku, prema provedenom istraživanju, svoj profil posjeduje 72% djece, od čega ih 40% na Facebooku provede do jedan sat dnevno. 

Zanimljiv je, ali i alarmantan podatak da ukupno 80% djece, prema provedenom istraživanju, nikada ili ponekad razgovara s roditeljima o medijskim sadržajima koje posjećuju ili gledaju. Potvrđena je hipoteza da masovni mediji zauzimaju značajno mjesto u životima djece starosti od 10 do 15 godina i da djeca, uz druženje s prijateljima, najveći dio svog slobodnog vremena provode gledajući televiziju i surfajući internetom, istovremeno zapostavljajući komunikaciju s roditeljima.

S obzirom da je ovo područje, uloge, utjecaja i korištenja masovnih medija u slobodnom vremenu djece, kod nas neistraženo i da je uzorak u provedenom istraživanju iako 100%-tni ipak uzorak kojim su obuhvaćena djeca iz ruralne sredine, za nadati se da će ovaj rad potaknuti kolege znanstvenike na istraživanje ove teme, ali i poslužiti kao osnova za buduća istraživanja koja bi trebalo da uključe širi uzorak (ruralne i urbane sredine).  Rad je objavljen u časopisu za istraživanje medija i društva „Medijski dijalozi“ broj 9.