dr. sc. Drago Martinović

  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider
  • mr. sc. Drago Martinović - Slider

Najave

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Fra Petar Sesar

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

www.dragomartinovic.com

Ovdje možete naručiti knjigu

Download knjige - PDF

Press clipping

Arhiva

Powered by mod LCA

Dokumenti

Istraživanje o statusu odnosa s javnošću u 43 zemlje otkriva rast utjecaja i plaća Ispis
Utorak, 05. srpnja 2011.

Novo izdanje istraživanja European Communication Monitor 2011, najopsežnijeg istraživanja na području odnosa s javnošću i komunikacijskog konzaltinga u svijetu, stvara dvosmislenu sliku o statusu struke. Rezultati koje je objavilo Europsko udruženje za obrazovanje i proučavanje odnosa s javnošću (EUPRERA) i Europsko udruženje komunikacijskih menadžera (EACD) pokazuju da se većina komunikacijskih profesionalaca bavi širokim spektrom odgovornosti i zaduženja te da ima direktan pristup najvišim nivoima upravljanja.

Rezultati su temeljeni na odgovorima 2.209 komunikacijskih stručnjaka iz 43 zemlje. Godišnje istraživanje provela je grupa univerzitetskih profesora sa renomiranih univerziteta iz 11 zemalja, pod vodstvom profesora Ansgara Zerfassa iz Njemačke. Istraživanje je sponzorirao Grayling, drugi najveći nezavisni konzalting za odnose s javnošću na svijetu. „Kroz podršku istraživanju, Grayling želi pratiti trendove u komunikacijskom konzaltingu te analizirati uvjete rada struke u Europi. U posljednjih pet godina, od kad je istraživanje prvi put provedeno, uspjeli smo obuhvatiti strukturna obilježja komunikacijske struke u Europi – primjerice, ove godine je jasno da je utjecaj komunikacijskih stručnjaka na organizacijske strategije porastao u odnosu na vrijeme kad je izbila financijska kriza 2008. godine, te da komunikacijski stručnjaci percipiraju svoj položaj jačim sada nego prije krize“, izjavila je direktorica hrvatskog ureda Graylinga Lucijana Jerković.

Neki od glavnih rezultata istraživanja pokazuju da  42 posto ispitanika smatra izraz „odnosi s javnošću“ (PR) diskreditiranom oznakom struke. Razlog tome mogla bi biti loša medijska slika izraza i profesije: gotovo polovica komunikacijskih stručnjaka svjedoči o negativnim konotacijama odnosa s javnošću u masovnim medijima. Kao posljedica toga, mnogi ispitanici koriste alternativne izraze, kao što su „korporativne komunikacije“ (68 posto), „strateške komunikacije“ (61 posto) i „komunikacijski konsalting“ (56 posto).

Funkcija komunikacijskog stručnjaka stekla je utjecaj u Europi, pa u tri od četiri organizacije, top menadžment komunikacijske stručnjake shvaća ozbiljno, te ih uključuje u planiranje strategije. Komunikacijski stručnjaci imaju pristup top menadžmentu organizacije: 18 posto je dio uprave, dok 60 posto odgovara direktno predsjedniku uprave. Međutim, ova hijerarhijska moć ne odražava nužno bliske odnose s ostalim funkcijama u organizaciji, suradnja s odjelima planiranja i strategije je prilično slaba, a samo manjina (48 posto) komunikacijskih stručnjaka vjeruje da njihov odjel stvara financijska i nematerijalna sredstava za organizaciju.

U osam od deset organizacija, komunikacijski odjel je odgovoran za komunikaciju sa širim spektrom interesnih grupa, kao što su mediji, potrošači, zaposlenici, ulagači ili političari. Istraživanje je identificiralo dva glavna problema relevantna za sljedećih nekoliko godina. “Kako se nositi s digitalnom evolucijom i društvenim mrežama“ predstavlja i dalje najvažnije pitanje za 55 posto ispitanih komunikacijskih stručnjaka, a  44 posto ispitanika identificiralo je „povezivanje komunikacijskih napora s poslovnim ciljevima“ kao sveprisutni izazov za komunikacijsku funkciju.