Prva “Noć muzeja” u Širokom Brijegu izazvala oduševljenje posjetitelja

noc muzeja
Program “Noći muzeja 2018.” na kojemu je po prvi puta sudjelovala Franjevačka galerija Široki Brijeg započeo je u 20 sati i trajao je do ponoći (26. siječnja). Program otvaranja vodila je Željka Šaravanja, a u njemu su još sudjelovali povjesničar umjetnosti Beat Čolak i izaslanik gradonačelnika Širokog Brijega dr. sc. Drago Martinović, koji je otvorio izložbu.

Glazbenim brojevima program otvorenja izložbe dodatno su uveličali Djevojački zbor Glazbene škole Široki Brijeg, pod ravnanjem Marije Čolak, uz glasovirsku pratnju Ivone Ćeškić, zatim flautist Maro Bulić, učenik 1. srednje Glazbene škole u klasi prof. Nikoline Vukoja i Bože Cigić na glasoviru, učenik 3. srednje Glazbene škole Široki Brijeg.

Autor izložbe i pisac predgovora je Beat Čolak, dok postav izložbe i oblikovanje kataloga potpisuju Josip Mijić i Kristina Ćavar.

Na ovoj izložbi posjetitelji su imali mogućnost vidjeti 89 likovnih minijatura od gotovo 70 umjetnika iz fundusa Franjevačke galerije, koje su dosad uglavnom rijetko izlagane. Uz to, posjetiteljima je bilo omogućeno pregledavanje stalnoga postava Franjevačke galerije.

Povjesničar umjetnosti Beat Čolak u govoru je istaknuo da je vrlo važna činjenica da je Franjevačka galerija uklapanjem u ovu manifestaciju svjetskoga značenja – uz prošlogodišnje sudjelovanje u Međunarodnom danu muzeja – pokazala razine do kojih doseže, unatoč teškim uvjetima i okolnostima cjelokupnoga djelovanja.

„Ova izložba nazivom i karakterom, u stvari, upućuje i nagovještava na tu još pozitivniju i uspješniju budućnost Franjevačke galerije, kojoj su se dosadašnjim radom stvorili temelji. Sada je potrebno samo prepoznati njezinu ulogu, od nadležnih institucija osigurati financijsku i drugu podršku, valorizirati sve ono što je ova galerija dosad učinila i to daljnjim radom pokazati široj javnosti“, istaknuo je u govoru Beat Čolak, dodavši da to nije previše i da za to ima mogućnosti, ako bude volje.

Dr. sc. Drago Martinović u ime gradonačelnika Mire Kraljevića rekao je da će Grad Široki Brijeg i ubuduće podupirati rad Franjevačke galerije, da su predstavnici gradske vlasti svjesni uloge i značaja ove galerije za Široki Brijeg, te je izložbu proglasio otvorenom.

Program “Noći muzeja” trajao je do ponoći, a organizatori su izrazili zadovoljstvo cjelokupnim događajem i odzivom posjetitelja.

Search