Novosti

Obilježavanje Međunarodnog dana i Europske noći muzeja u Širokom Brijegu

dan muzeja0Nakon uvodnih riječi Slobodana Tomića autora multimedijalne izložbe pod nazivom „Perforacije“ i fra Vendelina Karačića voditelja Muzeja i Franjevačke galerije Široki Brijeg, Međunarodni dan i Europsku noć muzeja otvorio je dr. sc. Drago Martinović.

O izlozbi su govorili Kristina Ćavar i Josip Mijić. Osim multimedijalne izložbe „Perforacije“ autora Slobodana Tomića otvoren je i stalni likovni postav Franjevačke galerije proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno, uz pomoć proširene stvarnosti (Extended reality (XR)) digitalne informacije postavljen preko stvarnih umjetničkih djela. Obilježavanje Međunarodnog dana i Europske noći muzeja u BiH traje do nedjelje 20. svibnja do ponoći.

dan muzeja1

O izložbi (izvadak iz predgovora):
Ova multidisciplinarna i multimedijalna izložba, naslovljena «Perforacije», eksponira autorovu ideju o probijanju perceptivne opne između dva različita entiteta, analognog i digitalnog, haptičkog i prividnog, vidljivog i nevidljivog.
Tomić je dosljedan u radikalnom asketizmu dok promišlja ontologiju medija pa fotorealističku 3D grafiku pokušava ogoliti do razine primarne računalne grafike, odnosno do matrice piksela. Ta je matrica, viđena u svjetlu kvantne teorije koja je uvela matričnu nelinearnu percepciju svijeta, ni manje ni više, Matrix, gospodarica stvarnosti.
Slobodan Tomić rođen je u Splitu 1960. Diplomirao na ALU u Sarajevu 1984. god., odsjek grafike, u klasi Dževada Hoze. Predaje grafiku i 3D oblikovanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Izlaže na mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i svijetu. Također sudjeluje na festivalima eksperimentalnog i animiranog filma. Eksperimentira na području grafike, animacije i novih medija. Dobitnik je nekoliko međunarodnih nagrada za grafiku i kratki film.

dan muzeja2

Stalni likovni postav u proširenoj stvarnosti
Povodom Međunarodnog dana i Europske noći muzeja u BiH Stalni likovni postav Franjevačke galerije je proširen računalno-generiranim tekstovima i slikama, odnosno, uz pomoć proširene stvarnosti (Extended reality (XR)) digitalne informacije posjetiteljima su postavljene preko stvarnih umjetničkih djela. Ova novina je ostvarena preko HP REVEAL aplikacije i ostat će za stalno kao sastavni dio Likovnoga stalnog postava Franjevačke galerije.
Stalni likovni postav Franjevačke galerije otvoren je 6. 10. 2015. godine. Sadrži 230 radova i pokriva razdoblje od sredine XIX. stoljeća do godine 2015. Uredio ga je povjesničar umjetnosti i književnik Igor Zidić iz Zagreba, uz suradnju mr. slikarstva Josipa Mijića i fra Vendelina Karačića. Zastupljena su 203 autora, većinom iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U postavu su i radovi svih profesora i predavača s Akademije likovnih umjetnosti na Široki Brijeg.

dan muzeja

 https://www.youtube.com/watch?v=mrP0mCmRqnQ

dan muzeja vecernji0

                             Večernji list, 20. 5. 2018.

Search